2019/2020

  • Vianočné remeselné mestečko 2023

    13. decembra 2023 sa Spoločenská hala v Šuranoch zmenila na Vianočné remeselné mestečko,  v rámci ktorého žiaci našej školy predviedli mnohé zručnosti, ktoré získavajú počas štúdia  v gastronomických odboroch. V spolupráci s mestom Šurany a Mestským kultúrnym strediskom v Šuranoch  vykúzlili čarovnú atmosféru rodinnej predvianočnej pohody a spolupatričnosti. Návštevníkom podujatia odprezentovali pečenie slaných a sladkých vianočných oplátok, zdobenie medovníčkov, pripravovali a ponúkali výbornú kávu, miešané nápoje s nádychom Vianoc,  voňavý punč, flambovali palacinky, piekli zemiaky a tekvicu. Malí, ale i dospelí hostia si s trochou fantácie mohli pod vedením našich šikovných pani majsteriek odborného výcviku vyrobiť vianočnú ozdobu zo slaného cesta, skúsiť tvorivé vyrezávanie do ovocia, či zeleniny. Ponúkli sme i inšpiratívne úkážky slávnostného stolovania a skladania servtok. V rámci Vianočného remeselného mestečka sme predávali sladké pečivo zo školských dielní odborného výcviku.

    Slávnostnú atmosféru podujatia umocnili i výstúpenia mladých nádejných umelcov zo Základnej umeleckej školy T. Sládkoviča v Šuranoch.

    Mladá generácia si obrazne podávala ruky s tradičnými lokálnymi remeselníkmi, ktorí v rámci Vianočného remeselného mestečka predávali svoje výrobky.

  • Súťaž v zdobení medovníkov pre žiakov základných škôl

    Vianočné remeselné mestečko 2023

    Vôňa medovníkov neodmysliteľne patrí k Vianociam. Pekne vyzdobené krášlia naše stoly. V ponuke vianočných trhov nemohli chýbať už v období stredoveku. Táto krásna tradícia pečenia a zdobenia medovníkov sa nám zachováva do dnešných čias. A ak chceme, aby pretrvala aj po ďalšie generácie, musíme sa o to pričiniť.

    Preto naša škola v spolupráci s mestom Šurany a s Mestským kultúrnym strediskom v Šuranoch opäť po roku zorganizovala 13. decembra 2023 v Spoločenskej hale v Šuranoch edukačno-súťažné dopoludnie pre žiakov základných škôl z nášho regiónu. Do súťaže v zdobení medovníkov sa zapojilo 78 šikovných a tvorivých detí. Na výzdobe medovníčka v tvare domčeka si dali všetci veľmi záležať. Niektorí svoju tvorbu založili na tradičných ľudových vzoroch, iní použili rôzne cukrárske jedlé ozdôbky a našli sa i vtipné a kreatívne vyzdobené medovníkové domčeky. Hoci víťaz môže byť len jeden, všetkým súťažiacim gratulujeme k ich krásnym sladkým výtvorom a zároveň im ďakujeme, že i prostredníctvom nich, sa u nás zachová vianočná tradícia zdobenia medovníkov.

  • Vianočné tvorivé dielne v Šuranoch

    V tento predvianočný čas mali naši žiaci opäť možnosť predviesť svoje odborné zručnosti na verejnosti, zúčastnili sa Vianočných tvorivých dielní v Spoločenskej hale v Šuranoch. Okrem predaja drobného pečiva, zhotoveného našimi cukrármi v dielňach odborného výcviku, predviedli i ukážky slávnostného stolovania.

  • Mikulášske trhy v Úľanoch nad Žitavou

    Na Mikulášskych trhoch v Úľanoch nad Žitavou sa naši žiaci prezentovali zdobením medovnikov a predajom vianočného pečiva. Malí návštevníci si mohli vyskúšať ozdobiť svoj medovniček.

  • Vianočné remeselné mestečko

  • Obvodné kolo stredných škôl vo futsale

    Dňa 23. 11. 2023 sa naši žiaci zúčastnili obvodného kola stredných škôl vo futsale. V silnej konkurencii šurianskych škôl podali kvalitný výkon. K najlepším hráčom patrili  Štefan Domík, Nikolas Cirók a Matúš Tomáš Bertók. Skvele im sekundovali Dávid Farkaš, Juraj Husár, Filip Prochádzka a Juraj Mikulec.

  • BURZA INFORMÁCIÍ - Kino Mier Nové Zámky

  • Rozvoj profesijných zručností v gastronomických učebných odboroch

    Poľnorod – Rodičovské združenie pri SOŠ gastronómie a služieb v Šuranoch svojou činnosťou podporuje víziu a poslanie našej strednej školy a aktívne nám pomáha pri zabezpečovaní rozvoja profesijných zručností našich žiakov. V tomto roku sme sa opäť uchádzali o dotáciu z rozpočtu Nitrianskeho samosprávneho kraja na podporu držiteľov regionálnej značky kvality a činnosti združení a spolkov na vidieku Nitrianskeho kraja – Nástroj 1 LEADER NSK.     V spolupráci s MAS CEDRON - NITRAVA sme vypracovali projekt  s názvom „Rozvoj profesijných zručností v gastronomických učebných odboroch“. Nitriansky samosprávny kraj náš projekt podporil a z finančnej dotácie sme tak mohli doplniť materiálno-technické zabezpečenie nevyhnutné pre rozvoj profesijných zručností žiakov, ktorí sa tak môžu v rámci odborného vzdelávania tešiť z nových nerezových stolov, banketových stolov, pokrývok na tieto stoly, kuchárskeho a čašníckeho oblečenia.

  • Turnaj stredných škôl v bedmintone

  • Stužková slávnosť

    Dňa 10. novembra 2023 sa uskutočnila stužková slávnosť našich maturantov. Prajeme im všetko dobré, veľa trpezlivosti, chuti do práce a veľa úspechov pri zelenom stole.

  • Práce žiakov na OV

    Žiaci tretieho ročníka učebného odboru kuchár pripravovali na odbornom výcviku v rámci vyučovania aj paštéty z divého zajaca.

  • Návšteva Energolandu

    Dňa 7. novembra 2023 sme sa spolu so žiakmi našej školy zúčastnili exkurzie do Energolandu v Mochovciach.

  • Študentská kvapka krvi

    7.11.2023 sa žiaci a zamestnanci našej školy zapojili do „Študentskej kvapky krvi“ a boli darovať túto vzácnu tekutinu v Národnej transfúznej stanici v Nových Zámkoch.

  • Czech Carving Cup

    Carvingový krúžok sa 2.11.2023, zúčastnil súťaže Czech Carving Cup v Prahe. Sabína Valachová súťažila v dvoch kategóriách a to dopredu pripravená kompozícia s ľubovoľným motívom do tekvice a vyrezávanie na živo pred zrakmi divákov v časovom limite 3 hodiny. Získala krásne 4. miesto a bronzovú medailu. Druhou žiačkou reprezentujúcou našu školu bola Vanessa Etela Vassová, súťažila v kategórii live pred zrakmi divákov a získala bronzovú medailu. Žiačky dokázali, že sú pripravené aj na medzinárodnú súťaž. Ďakujeme im za krásnu reprezentáciu a prajeme  veľa úspechov a trpezlivosti do ďalšej tvorivej práce. 

  • Odborná exkurzia VIAJUR Farná

    Ani upršané počasie nás neodradilo od návštevy VIAJUR Farná. Zhodli sme sa na tom, že každé ročné obdobie má svoje čaro. Žiaci mali možnosť vidieť ako sa získavajú slovenské produkty pre gastrosektor v ekologickom poľnohospodárstve - vinohradníctvo, ovocinárstvo, výroba piva, pestovanie levandule, získavanie medu a pod. Za tip na exkurziu ďakujeme Krížom krážom Nitrianskym krajom a všetkým odporúčame návštevu tohto krásneho miesta, slovenského Toskánska.

  • Za frontom front

    Prvý dolnoohajský hraný film s historickou tematikou

    27.októbra mali žiaci našej školy možnosť pozrieť si film, ktorý natočili ich rovesníci. Scenár filmu, ktorý je inšpirovaný spomienkami partizána Alexeja M. Sadilenka vyšiel z pera študenta Milana Slobodníka. Réžiu výborne zvládol Jakub Bartoš. Obaja mladí muži vo filme účinkovali a inšpirovali i svojich kamarátov, s ktorými sa im podarilo zrealizovať toto výnimočné dielo. Jeho odkaz tlmočili našim žiakom po premietnutí filmu v krátkej improvizovanej besede. Zdôraznili, že ich zámerom bolo upozorniť na nezmyselnosť vojny a jej odmietnutie v každej dobe.

    I touto cestou im ďakujeme za inšpirujúci kultúrny zážitok.

  • Voľno udelené riaditeľom školy

    Riaditeľ SOŠ gastronómie a služieb v Šuranoch Ing. Róbert Polák  týmto oznamuje, že v zmysle §150 ods. 5 Zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) udeľuje  na  2. novembra 2023 a na 3. novembra 2023 riaditeľské voľno z organizačných  dôvodov.

  • Záložka do knihy spája slovenské školy


    I tento rok sme sa zapojili do projektu "Záložka do knihy spája slovenské školy". Bola nám pridelená partnerská škola Súkromná spojená škola Železiarne Podbrezová. So žiakmi tejto školy sme si navzájom vymenili záložky do knihy, ktoré žiaci pripravili pod vedením našich učiteľov. Témou 12.ročníka projektu boli hrdinovia detektívnych románov. Žiaci sa s chuťou pustili do práce a výsledkom bolo 40 milých záložiek do knihy. Partnerskej škole sme spolu so záložkami zaslali  publikáciu o našom meste, sošku Hrádockej venuše a vlajočku so symbolmi mesta Šurany. Už sa nevieme dočkať, kedy nám poštou doručia záložky od partnerskej školy. Radi sa každoročne zapájame do tohto projektu, pretožej pomáha udržiavať dobré vzťahy a nadväzovať priateľstvá medzi školami na Slovensku.

  • Práca žiakov učebných odborov čašník a kuchár na OV

  • Práca žiakov carvingového krúžku

strana:

Novinky

Kontakt

  • STREDNÁ ODBORNÁ ŠKOLA gastronómie a služieb
    Hviezdoslavova 55
  • ústredňa - tel.: 035 6500871
    sekretariát - tel.: 035 6500870

Fotogaléria